// COMPUTECH- Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων

Επικοινωνήστε μαζί μας

Name

Email *

Message *

Saturday, November 5, 2022

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ


 

                                                                Κοτσιφάκη Σούλα

                                                          Τμήμα Β΄ Πληροφορική

                                                             Σχολικό έτος 2022-23

                                              Επιμέλεια-Συντονισμός ομάδας: Ψωματάκης Βαγγέλης






ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ (motherboard)


Η καρδιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή







 Γνωστή και σαν  κάρτα συστήματος. Η μητρική πλακέτα είναι το κεντρικό “νευρικό” σύστημα που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής για να ελέγχει τα άλλα μέρη του υπολογιστικού συστήματος.  Πρόκειται για ένα παραλληλόγραμμο τυπωμένο κύκλωμα. Είναι το κεντρικό και βασικό ηλεκτρονικό κύκλωμα ενός υπολογιστή και συνήθως το μεγαλύτερο εξάρτημα. Θεμελιώδες στοιχείο σε κάθε υπολογιστικό εξοπλισμό. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε.





Κατέχει πολλά από τα κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του συστήματος, όπως την κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU), τις κάρτες μνήμης, κάρτες ήχου,  γραφικών και δικτύου. Παρέχει υποδοχές για άλλα περιφερειακά συστήματα.    





  Παίζει σημαντικό ρόλο στα παρακάτω ζητήματα:

✔Οργάνωση: Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, όλα είναι τελικά συνδεδεμένα με τη μητρική πλακέτα. Ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένη, υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο ολόκληρος ο υπολογιστής πρόκειται να οργανωθεί.

Έλεγχος: Η μητρική πλακέτα περιλαμβάνει το chipset και τα προγράμματα του BIOS, τα οποία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ροής των δεδομένων μέσα στον υπολογιστή.

Επικοινωνία: Όλες οι επικοινωνίες μεταξύ του υπολογιστή και των περιφερειακών του, του υπολογιστή και άλλων υπολογιστών, ακόμα και με το χρήστη εκτελούνται μέσω της μητρικής πλακέτας.

Υποστήριξη του Επεξεργαστή: Η μητρική πλακέτα υπαγορεύει άμεσα την επιλογή του επεξεργαστή του συστήματος.

Υποστήριξη των Περιφερειακών: Η μητρική πλακέτα καθορίζει, σε ένα μεγάλο μέρος, το είδος των περιφερειακών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, ο τύπος της κάρτας γραφικών που το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει (ISA, VLB, PCI), εξαρτάται από τους διαύλους που η μητρική χρησιμοποιεί.

Απόδοση: Η μητρική πλακέτα είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την απόδοση του συστήματος, για δύο κύριους λόγους. Ο πρώτος και βασικότερος, γιατί υπαγορεύει τον τύπο του επεξεργαστή, της μνήμης, των διαύλων, την ταχύτητα interface σκληρού δίσκου, που το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει και αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν άμεσα την απόδοση του συστήματος. Κατά δεύτερον, η ποιότητα των κυκλωμάτων της μητρικής και το chipset έχουν αντίκτυπο στην απόδοση του συστήματος.

Ικανότητα αναβάθμισης: Οι ικανότητες της μητρικής πλακέτας καθορίζουν την αναβάθμιση που μπορούμε να κάνουμε στον υπολογιστή μας.

Πηγή: http://www.it.uom.gr/project/mycomputer/m_board/moth_rol.html



Μητρική πλακέτα-Βίντεο από Spyros Georgios Zygouris





PowerCert Animated Videos







Μεγέθη μητρικής πλακέτας





 

Βασικά μέρη της μητρικής πλακέτας

Βάση επεξεργαστή (cpu socket). Είναι η θέση (βάση) της  μητρικής πλακέτας επάνω στην οποία τοποθετείται ο επεξεργαστής. Το socket είναι υπεύθυνο για την τροφοδοσία με ρεύμα του επεξεργαστή καθώς επίσης και για την σύνδεση του επεξεργαστή με τις υπόλοιπες μονάδες. Το socket είναι τυποποιημένο έτσι ώστε να δέχεται επεξεργαστές της ίδιας αρχιτεκτονικής για τους οποίους έχει σχεδιαστεί η μητρική.

Πηγή: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ OKIRIOSTASOS.WORDPRESS.COM





Βάση επεξεργαστή-Βίντεο από Spyros Georgios Zygouris 






Η ψύκτρα του επεξεργαστή. Eίναι ένα εξάρτημα το οποίο αποτελείται συνήθως από μία μεταλλική πλάκα, που η μία πλευρά της εφάπτεται με τον επεξεργαστή και απορροφά την θερμότητα που αναπτύσσεται επάνω του και από ένα ανεμιστήρα που ψύχει με τη σειρά του τη μεταλλική πλάκα. Υπάρχει σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και είναι διαφορετική για κάθε τύπο socket επεξεργαστή.

Πηγή: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ OKIRIOSTASOS.WORDPRESS.COM

Το Chipset. Είναι ένα ολοκληρωμένο (chip) το οποίο είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία του επεξεργαστή, της κύριας μνήμης και των λοιπών περιφερειακών συσκευών. Η κατασκευή των μητρικών βασίζεται έως και στις μέρες μας, στην ύπαρξη ενός συνδυασμού δύο ολοκληρωμένων (chip), εκείνο με την ονομασία Βόρειο chip (γνωστό και ως γέφυρα northbridge) που είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία μεταξύ του επεξεργαστή, της κύριας μνήμης (RAM) και της κάρτας γραφικών και εκείνο με την ονομασία Νότιο chip (γνωστό και ως γέφυρα southbridge) που είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη της επικοινωνίας των περιφερειακών συσκευών μέσω των θυρών PCI, PCI-Express, SATA, USB 2.0 & 3.0, ήχο surround κλπ.

Πηγή: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ OKIRIOSTASOS.WORDPRESS.COM





     
Chipset-Βίντεο από Spyros Georgios Zygouris







✔ Υποδοχές για αρθρώματα μνήμης RAM (RAM memory slots). Είναι υποδοχές σαν κι αυτές που φαίνονται στην εικόνα. Σε αυτές συνδέονται τα αρθρώματα μνήμης RAM. Αν και μοιάζουν μεταξύ τους, δεν είναι ίδιες γιατί έχουν διαφορετικές εγκοπές και αριθμό ακίδων. Ο αριθμός των υποδοχών που υπάρχουν σε μία μητρική πλακέτα είναι συνήθως από 2 έως 4 υποδοχές.

Πηγή: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ OKIRIOSTASOS.WORDPRESS.COM





✔ Υποδοχές διασύνδεσης περιφερειακών συσκευών αποθήκευσης τύπου ATA/IDE, SATA. Στις υποδοχές αυτές συνδέουμε χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα καλώδια, συσκευές μόνιμης αποθήκευσης δεδομένων και προγραμμάτων όπως σκληρούς δίσκους και οδηγούς οπτικών δίσκων. Σε παλαιότερες μητρικές υπάρχει υποδοχή με την ονομασία Floppy, όπου εκεί μπορούμε να συνδέσουμε, με χρήση κατάλληλου καλωδίου, το πολύ δύο οδηγούς δισκέτας.

Πηγή: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ OKIRIOSTASOS.WORDPRESS.COM




✔ Υποδοχή τροφοδοσίας (power connector). Πρόκειται για την υποδοχή από την οποία παίρνει ενέργεια, από το τροφοδοτικό, η μητρική πλακέτα και κατά συνέπεια και όλες οι υπόλοιπες μονάδες που τροφοδοτούνται από αυτή (επεξεργαστής, μνήμη RAM, κάρτες επέκτασης κ. α). Ο συνηθισμένος τύπος είναι ο ΑΤΧ 24pin (20 + 4pin).

Πηγή: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ OKIRIOSTASOS.WORDPRESS.COM





✔ Υποδοχές επέκτασης (expansion slots). Είναι υποδοχές διαφόρων προτύπων στις οποίες συνδέονται ειδικά διαμορφωμένα τυπωμένα κυκλώματα, που ονομάζονται κάρτες επέκτασης (expansion cards), με τις οποίες μπορούμε να επεκτείνουμε τη λειτουργικότητα του υπολογιστή μας. Παραδείγματα τέτοιων καρτών είναι: η κάρτα γραφικών (graphics/video card), η κάρτα δικτύου (network card), η κάρτα ήχου (sound card), η κάρτα τηλεόρασης/ραδιοφώνου (TV/Radio tuner card).

Πηγή: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ OKIRIOSTASOS.WORDPRESS.COM





✔ Υποδοχές (θύρες) διασύνδεσης εξωτερικών περιφερειακών συσκευών. Η μητρική πλακέτα, εκτός από τις εσωτερικές υποδοχές διασύνδεσης περιφερειακών συσκευών στο εσωτερικό της ΚΜ του υπολογιστή, διαθέτει και υποδοχές (θύρες) στις οποίες μπορούμε να συνδέσουμε και συσκευές που βρίσκονται στο εξωτερικό περιβάλλον της ΚΜ, για παράδειγμα το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, έναν εκτυπωτή κλπ.

Πηγή: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ OKIRIOSTASOS.WORDPRESS.COM



Υποδοχές μητρικής-Βίντεο από Spyros Georgios Zygouris






Εξερευνώντας μια μητρική πλακέτα...






 Μητρικής-Βίντεο για πρόταση αγοράς από PCsteps.gr




PCsteps.gr

Σκοπός του μαθήματος Υλικό και Δίκτυα Υπολογιστών είναι οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις στο υλικό, τη σύνθεση και τη λειτουργία των υπολογιστών. Στο πλαίσιο εργαστηριακών μαθημάτων πραγματοποιήθηκε η αποσύνθεση της κεντρικής μονάδας ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, με την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή, με σκοπό τη μελέτη της μητρικής πλακέτας από τους μαθητές του τμήματος.

















No comments:

Post a Comment