// COMPUTECH- Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων

Επικοινωνήστε μαζί μας

Name

Email *

Message *

Wednesday, November 2, 2022

 GPU Buying Guide: How To Choose the Right Graphics Card | HP® Tech Takes

Τι είναι η GPU

GPU (Graphic Processing Unit) ή καρτα γραφικών ονομάζουμε τον ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο είναι σχεδιασμένο να κάνει ταχύτατους υπολογισμούς και να δημιουργεί να απεικονίζει και να αναπαράγει εικόνες και βίντεο στην οθόνη.


Πως λειτουργεί η GPU

Φανταστείτε μία εταιρία που έχει και εσωτερικό τμήμα γραφιστικής. Βγαίνει μία ιδέα από την διοίκηση μίας εταιρίας και το δίνουν στο γραφιστικό τμήμα για να το απεικονίσουν σε ένα διαφημιστικό σποτάκι. Η διοίκηση είναι η CPU του υπολογιστή και το γραφιστικό τμήμα είναι η GPU.

Ουσιαστικά ο επεξεργαστής CPU στέλνει όλα τα δεδομένα σε δυαδικό σύστημα στην GPU κι αυτή είναι υπεύθυνη να επεξεργαστεί τα δεδομένα και να απεικονίσει pixel pixel τη εικόνα ή την 3d απεικόνιση ή το βίντεο.

Τύποι GPU

Οι GPU βγαίνουν σε πολλές εκδόσεις ανάλογα τον τύπο της συσκευής που θα χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα στα κινητά και στα laptops οι GPU είναι ενσωματωμένες πάνω στην μητρική πλακέτα. Ουσιαστικά μέσα στον επεξεργαστή GPU έχουν ενσωματωθεί όλα τα απαραίτητα υλικά και κυκλώματα για να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή.

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπάρχουν GPU που είναι ενσωματωμένες στην μητρική πλακέτα αλλά και άλλες που μπορούν να εγκατασταθούν σαν περιφερειακά στις θύρες της μητρικής.

Έτσι στους υπολογιστές γραφείου (desktop, tower) έχουμε τις παρακάτω τύπους κάρτες γραφικών GPU:

Peripheral component interconnect (PCI). Αυτές που συνδέονται σε PCI

Advanced graphics port (AGP). Αυτές που συνδέονται στην θύρα AGP

PCI Express (PCIe). Αυτές που συνδέονται στην θύρα PCIe

Εταιρίες που βγάζουν GPU

Οι πιο γνωστές εταιρίες που παράγουν GPU κι έχουν τμήμα development είναι 3:

Intel. Οι πιο γνωστές κάρτες γραφικών onboard. Κατέχει περίπου 49.4% της παγκόσμιας αγοράς

Nvidia. Εταιρία με πολύ καλό development σε κάρτες γραφικών που εξειδικεύονται για επαγγελματική χρήση και για gaming. Κατέχει περίπου το 27.8 της παγκόσμιας αγοράς

AMD/ATI. Γνωστή κι αυτή για τις κάρτες γραφικών για επαγγελματίες και gamers. Κατέχει το 20.6% της παγκόσμιας αγοράς.

Η Intel κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς διότι το chipset της χρησιμοποιείται για onboard κάρτες γραφικών για laptops και PCs και είναι οικονομικές.
 


Ευχαριστούμε την ΦΕΤΑ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ & την NVIDIA για την παραχώρηση της κάρτας γραφικών στην COMPUTECH


©2002 zerokill

No comments: